Menstruation, eller menstruationscyklussen, er en månedlig begivenhed, der markerer afstødningen af livmoderslimhinden hos kvinder i den reproduktive alder. En regelmæssig og stabil menstruationscyklus indikerer god sundhed, mens uregelmæssigheder kan signalere underliggende sundhedsproblemer og kan have en negativ indvirkning på en kvindes generelle velbefindende og udseende.

Årsager til pludselig uregelmæssig menstruation
Hvad er uregelmæssig menstruation?
Varigheden af hver menstruationscyklus måles fra den første dag i denne cyklus til den første dag i den næste (den første dag er den dag, hvor blødningen begynder).
Menstruationen opstår i en cyklus hver måned, der varer fra 21 til 35 dage, gennemsnitligt 28 dage. Antallet af dage med blødning ligger typisk mellem 3 og 5 dage, men kan også være op til 7 dage. Mængden af menstruationsblod, der tabes i hver cyklus, er mellem 5 og 80 ml.
De følgende tilfælde betragtes som uregelmæssig menstruation (også kaldet menstruationsforstyrrelse):
– Hvis menstruationscyklussen for en kvinde var 28 dage den måned, og derefter 40 dage den næste måned, men igen 30 dage den efterfølgende måned…
– Menstruationscyklussen varer mindre end 21 dage eller længere end 35 dage.
– Antallet af dage med menstruationsblødning er mere end 7 dage eller mindre end 2 dage.
– Farven eller karakteren af menstruationsblodet ændrer sig, såsom brunt blod eller blodklumper.
– Mængden af menstruationsblod er for meget eller for lidt.
– Langvarig blødning eller intermenstrual blødning.
– Ingen menstruation i en længere periode (amenoré)…
Årsager til uregelmæssig menstruation
Uregelmæssig menstruation hos kvinder kan skyldes flere faktorer, såsom:
– Stress, angst, træthed
– Hormonelle ubalancer (sygdomme i skjoldbruskkirtlen, hypofysen)
– Gynækologiske sygdomme (ægte cyste, polycystisk ovariesyndrom, livmoderfibre)
– Fordøjelsesproblemer (mangel på næringsstoffer, usund kost)
– Gravide kvinder; ammende kvinder
– Misbrug af alkohol, stoffer og pludselige vægtændringer…
Er uregelmæssig menstruation farlig?
Menstruationsforstyrrelse er et symptom på et sundhedsproblem eller en anden sygdom i kroppen. Det kan nogle gange være en simpel sygdom, men det kan også være alvorligt.
Derfor er det vigtigt at få en gynækologisk undersøgelse for at diagnosticere årsagen til menstruationsforstyrrelsen.
Hvis uregelmæssigheden skyldes faktorer som pludselige vægtændringer, mangel på næringsstoffer eller ændringer i livsmiljøet, kan det ofte løses ved at justere livsstilen. Men uregelmæssig menstruation kan også være et tegn på alvorlige sygdomme som hypertyreose, hypothyreose (hormonelle forstyrrelser), polycystisk ovariesyndrom, livmoderfibre osv. Alle disse sygdomme kan have stor indflydelse på kvinders fertilitet, hvis de ikke behandles tidligt. Ønsket om at få børn kan også blive hindret af menstruationsforstyrrelser.
Derfor bør kvinder, der oplever hyppige eller forværrede menstruationsforstyrrelser, søge tidlig gynækologisk undersøgelse.
Behandling af uregelmæssig menstruation
Behandlingen af uregelmæssig menstruation vil afhænge af årsagen. Hver årsag kræver forskellige løsninger. Det vigtigste er at få en konsultation med en læge for at få diagnosticeret sin tilstand.
Derudover kan man ændre sine daglige vaner, såsom:
– Øge fysisk aktivitet: Daglig motion, der passer til ens niveau, som let træning som gåture, jogging, yoga osv., uden overanstrengelse, hjælper med at forbedre kredsløbet og stofskiftet samt reducere hormonelle ubalancer.
– Ændre kostvaner: Det er vigtigt at have en passende kost, der inkluderer vitaminer og essentielle mineraler samt et varieret indtag af frugt og grøntsager. At spise sundt i en periode kan markant forbedre menstruationsforstyrrelser.
– Begrænse brugen af stimulerende stoffer: Stimulerende stoffer som alkohol, cigaretter og stærkt krydret mad kan forstyrre kroppens fysiologiske processer og føre til uregelmæssig menstruation. Det er vigtigt at skabe vaner, der begrænser brugen af disse stoffer.
– Holde en afslappet sindstilstand: Negative psykologiske faktorer som stress og angst kan hæmme hypofysens funktion og forårsage uregelmæssigheder i ægløsning og menstruation. Det er vigtigt at finde måder at slappe af på og reducere bekymringer.
– Brug medicin efter lægens anvisning: Nogle lægemidler som antibiotika og blodkar-sammentrækkende medicin kan have bivirkninger, der påvirker menstruationen. Hvis man oplever ændringer i menstruationen ved brug af medicin, bør man konsultere en læge.
Det anbefales desuden at få regelmæssige sundhedstjek hver sjette måned og gynækologiske undersøgelser for bedre at kontrollere risikoen for sygdomme og tidligt opdage og behandle kroniske lidelser eller gynækologiske sygdomme.